KGW z Trojanowa docenione

KGW z Trojanowa docenione
Agnieszka Somerfeld

Na tartaletkach i galarcie z gęsiny poznała się kapituła konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Przekąski z Gąski” pod przewodnictwem Sergiusza Hieronimczaka, uznanego szefa kuchni, finalisty V edycji Top Chef , przyznała naszym daniom tytuł Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021.

Konkurs zorganizował Instytut Skrzynki we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Honorowym Patronatem objął go Starosta Poznański Jan Grabkowski. Partnerami wydarzenia byli: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.

Byliśmy jedynym Kołem Gospodyń Wiejskich walczącym o laury z bardzo uznanymi restauracjami, masarniami. W szranki stanęło ponad 30 dań. Jesteśmy bardzo dumni ze swoich osiągnięć. Wykazaliśmy się odwagą i stanęliśmy do walki o laury. Wszystkie nasze przekąski zostały docenione, a było ich aż pięć: gęsie smarowidło, kanapki z gęsiną, pierogi drożdżowe z gęsim farszem, galart z gęsi z kiszonym jajkiem, tartaletki dyniowe z wędzoną gęsiną i aromatyzowaną gruszką przyniosły nam tytuł Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021.

Pyszne dania powstają nie tylko poprzez kunszt pań, które je gotowały, to również produkty. Stawiamy na lokalnych producentów. Królowa konkursu – gęś z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt w Białęgach, podobnie jak sery i mód użyte w daniach, pyszne jajka z gospodarstwa pana Nogaja z Trojanowa, gdzie również została uwędzona pierś gęsia. Pozostała część pochodziła z przydomowych ogródków.

Jesteśmy kołem, które nie ma zaplecza kuchennego, brak świetlicy, miejsca do spotkań i wspólnego gotowania nie przeszkodziły nam w pokazaniu swoich umiejętności tak zacnemu gronu. Marzymy o warunkach umożliwiających nam rozwijanie pasji, szkolenie się organizowanie warsztatów. Mamy potencjał, wspaniałych mieszkańców, pomysły i smak. Może któregoś dnia marzenia się spełnią.

Powrót na górę